09 dec Update nieuwe Coronavirus (Covid-19)
Bericht 09/12/2021: nieuwe website www.mijncoronatest.be
Ter ondersteuning van de huisartsen en om een antwoord te bieden op alle coronavragen, ontwikkelde huisartsenvereniging Domus Medica de website mijncoronatest.be.
Met deze website wensen ze de verschillende tools, die vandaag beschikbaar zijn voor burgers om zelf testcodes aan te maken en om testresultaten te raadplegen, beter bekend en toegankelijker te maken.
Heb je dus mogelijke coronaklachten of had je een hoogrisicocontact? Surf dan naar de website: www.mijncoronatest.be
Bericht 27/12/2020: informatie over vaccinatie tegen COVID-19.
Via volgende link kunt u uitgebreide informatie vinden over vaccinatie tegen COVID-19.
Bericht 08/05/2020: contactonderzoek van start in de strijd tegen COVID-19.
Om te vermijden dat COVID-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking, voeren we vanaf 11 mei contactonderzoek uit.
Als iemand ziek wordt door het virus dat COVID-19 veroorzaakt, vragen we aan die zieke persoon met wie hij contact heeft gehad. Het is immers mogelijk dat die personen besmet zijn. We bellen of bezoeken dan die contactpersonen. We geven advies over wat ze moeten doen om te vermijden dat ze op hun beurt andere mensen in hun omgeving ziek maken. Hoe meer besmettingen we op die manier kunnen vermijden, hoe beter.
Met contactonderzoek proberen we dus samen te verhinderen dat het coronavirus opnieuw opflakkert. Het blijft uiteraard belangrijk om de regels te respecteren, zoals regelmatig je handen wassen en afstand houden van elkaar.
De methode voor contactonderzoek is niet nieuw. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid voert al decennialang contactonderzoek uit voor andere ziektes, zoals mazelen en tuberculose. Nu wordt het contactonderzoek verricht voor de nieuwe ziekte COVID-19.
1. THUISBLIJVEN BIJ ZIEKTE EN DE DOKTER BELLEN
Heb je klachten zoals hoesten, pijn op de borst, verlies van reuk of smaak, of koorts? Dan kun je besmet zijn met het virus.
- Blijf meteen thuis zodat je geen contact meer hebt met andere mensen: isoleer jezelf.
- Bel je huisarts. Je huisarts geeft je advies en zegt je of en waar je getest kunt worden.
- Je huisarts brengt de bevoegde instanties op de hoogte zodat het contactonderzoek snel kan starten.
- Maak een lijstje van de mensen met wie je contact hebt gehad vanaf twee dagen voor je symptomen vertoonde tot het moment dat je jezelf isoleerde. Noteer naast hun naam ook hun telefoonnummer, adres, geboortedatum en e-mailadres.
OOK JE HUISGENOTEN BLIJVEN THUIS
Als je huisarts vermoedt dat je COVID-19 hebt, moeten je huisgenoten ook thuisblijven. Zij hebben ongetwijfeld nauw en lang contact met je gehad. Het risico is dus groot dat ze ook besmet zijn.
HET RESULTAAT VAN JE COVID-19-TEST
Je huisarts brengt je op de hoogte van het resultaat van je test.
- Als je niet besmet bent met het virus en je test ‘negatief’ is, hoef je niet meer thuis te blijven, tenzij je huisarts vermoedt dat je toch ziek bent en dat de test verkeerd was.
- Als je besmet bent met het virus en je test ‘positief’ is, blijf je thuis zolang je ziek bent en minstens zeven dagen na de start van je klachten.
2. CONTACTONDERZOEK: JE WORDT GEBELD OF KRIJGT EEN HUISBEZOEK
Zegt je test of je dokter dat je COVID-19 hebt? Het contactonderzoek start.
- Een medewerker van de overheid belt je op. Als het niet past, spreek je een ander moment af.
- De medewerker stelt je een aantal vragen, zodat je zeker niemand vergeet op de lijst van personen met wie je contact gehad hebt. Je kunt zelf ook vragen stellen.
- Voor elk contact wordt ook gevraagd hoelang en van hoe dichtbij dat contact was om het risico voor die contactpersoon in te schatten.
- Het is belangrijk dat je zo volledig mogelijk antwoordt op de vragen van de medewerker. Zo kunnen we verdere besmettingen beperken.
WIE BELT JE?
- Iemand die werkt in opdracht van de overheid belt je op. In Vlaanderen werkt die persoon in opdracht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. In Brussel is dat in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie en in Wallonië van het Agence wallonne pour une vie de qualité (AViQ).
- De medewerker belt je altijd met het nummer 02 214 19 19 of stuurt een sms van het nummer 8811. Je kunt niet terugbellen.
ALS BELLEN NIET LUKT
Als het niet lukt om de vragen voor de contactopvolging telefonisch te stellen, komt er iemand bij je thuis langs.
3. JE CONTACTPERSONEN KRIJGEN ADVIES
We bellen (of bezoeken) de mensen die met een besmette persoon in contact zijn gekomen. Ze krijgen advies wat ze moeten doen om geen andere mensen ziek te maken. We vertellen hen niet wie de besmette persoon is.
CONTACTPERSONEN MET EEN HOGER RISICO
Was je langere tijd en van dichtbij in contact met de zieke persoon? Is de persoon bijvoorbeeld een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor of een beste vriend(in) op school? Dan krijg je het volgende advies:
- Blijf veertien dagen thuis.
- Ga alleen naar buiten als het niet anders kan, bijvoorbeeld om naar de dokter of apotheek te gaan of om voedsel te kopen. Draag dan altijd een mondmasker. Je mag wel in je eigen tuin of op je terras komen.
- Ontvang geen bezoek.
- Meet twee keer per dag je temperatuur.
- Bel meteen je huisarts als je symptomen zoals koorts of hoesten krijgt.
- Kom je voor je werk vaak in contact met kwetsbare mensen, bijvoorbeeld ouderen? Dan word je na 12 dagen thuisisolatie getest, ook als je geen symptomen hebt gehad.
CONTACTPERSONEN MET EEN LAGER RISICO
Heb je niet lang of niet van dichtbij contact gehad met een zieke persoon? Dan hoef je niet thuis te blijven. Leef wel de volgende richtlijnen na:
- Beperk je fysieke contacten zo veel mogelijk.
- Let er gedurende veertien dagen extra goed op dat je anderhalve meter afstand houdt van anderen.
- Was je handen heel vaak en heel grondig.
- Bedek altijd je neus en mond als je je huis verlaat, bijvoorbeeld met een mondmasker. Je kunt dus gaan werken of naar school gaan.
- Bel je huisarts en blijf thuis als je symptomen krijgt.
VERTROUWELIJK EN GEEN CONTROLE
- De informatie die je geeft, gebruiken we alleen om het nodige advies te geven aan de personen met wie je contact hebt gehad vanaf 2 dagen voor je symptomen tot je isolatie.
- De persoon die jou opbelt of bezoekt, gaat vertrouwelijk om met je gegevens en respecteert je privacy.
- De informatie die je geeft, wordt niet gebruikt om te controleren of je de maatregelen van de overheid naleeft. De informatie wordt evenmin doorgegeven aan de politie of aan andere controlediensten.
- Alleen de bevoegde dienst voor contactonderzoek krijgt toegang tot de lijst met contacten die je doorgeeft, nooit je werkgever, collega’s, familie, politie of andere overheidsdiensten.
- De contactpersonen krijgen je naam ook niet te horen. Je blijft anoniem.
- De enige uitzondering is als je in instelling bent geweest waar veel mensen verblijven, zoals een school of woonzorgcentrum. Dan bespreken we vertrouwelijk met de verantwoordelijke (arts) wat er moet gebeuren om daar een uitbraak te vermijden. Je naam wordt daarbij nooit vermeld.
VRAGEN OVER CONTACTOPVOLGING?
(Bronnen: Domus Medica en Zorg en Gezondheid)
Bericht 02/05/2020: uitgebreid testen op corona-virus operationeel vanaf 11 mei 2020.
Vanaf 4 mei gaat België over in de volgende fase van de exitstrategie van de COVID-19 pandemie en hernemen de huisartspraktijken gedeeltelijk de normale raadplegingen.
Momenteel is het, in tegenstelling tot wat de Federale overheid en sommige media melden, voor patiënten nog maar beperkt mogelijk om zich te laten testen op een infectie met SARS-CoV-2 (COVID-19). Dit omdat de randvoorwaarden zoals o.a. voldoende test- en beschermingsmateriaal nog niet zijn voldaan.
‘Testing en tracing’ moet een cruciaal onderdeel worden van de exitstrategie bij het bestrijden van het corona-virus. Op deze manier wordt in kaart gebracht met wie een besmette patiënt in aanraking is geweest (contactonderzoek) zodat deze personen zo nodig in quarantaine kunnen worden geplaatst. Dit om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het testen zal in de triageposten gaan plaatsvinden maar momenteel is er door de Federale overheid nog niet voldoende test- en beschermingsmateriaal beschikbaar gesteld.
Daarom kunnen vanaf 4 mei voorlopig enkel de patiënten waarvan de huisarts ná telefonische triage beslist dat die een klinisch onderzoek moeten krijgen getest worden op de triagepost te Bree en dit ná doorverwijzing door de huisarts. De huisartsenkringen zullen de komende week gebruiken om de organisatie van de testing volledig op punt te stellen tegen 11 mei. Cruciale voorwaarde blijft wel dat de Federale overheid op tijd voldoende test- en beschermingsmateriaal voorziet en het contactonderzoek op tijd georganiseerd krijgt.
De zogenaamde immuniteitstesten om te bepalen of iemand al een COVID-19 infectie heeft doorgemaakt en waarmee men dus kan bepalen of iemand al dan niet antistoffen heeft zijn op dit moment nog in de testfase en dus nog niet standaard beschikbaar.
Bericht 30/04/2020: gedeeltelijke heropstart van uw huisartspraktijk en beschermingsmaatregelen ter plaatse.
Vanaf 4 mei gaat België over in de volgende fase van de exitstrategie van de COVID-19 pandemie en hernemen de huisartspraktijken gedeeltelijk de normale raadplegingen.
Vóór u naar de praktijk komt vragen wij uw aandacht voor volgende:
Indien u of één van uw familieleden klachten heeft zoals hoesten, koorts, kortademigheid, keelpijn of spierpijn mag u niet naar de consultatie komen en neemt u TELEFONISCH contact op met de praktijk. Uw huisarts zal dan beoordelen wat raadzaam is.
Vóór het betreden van de praktijk vragen wij u:
• kom alleen, zonder partner of kinderen.
• indien uw kind de patiënt is mag er slechts één begeleidende ouder meekomen.
• kom op tijd (niet te vroeg, niet te laat).
• wacht zo nodig buiten of in de auto indien er reeds een patiënt in de wachtzaal zit.
• u moet verplicht de handen ontsmetten met ontsmettingsgel bij het binnenkomen. Deze is in de praktijk beschikbaar.
• kom bij voorkeur met een mondmasker. (zonder jas of handtas zo mogelijk).
• hou de consultatie kort en bondig zodat de wachttijd voor de volgende patiënten niet oploopt: voorlopig wordt enkel het hoofdprobleem besproken en behandeld.
• zoveel mogelijk betalen met de Payconiq-app.
In de praktijk werden volgende maatregelen getroffen:
• er is ontsmettingsgel aanwezig
• er is een spatscherm in het kabinet
• de dokter draag een mondmasker en handschoenen tijdens het onderzoek, zo nodig een spatmasker en beschermingskledij.
• tussendoor wordt het meubilair waarmee patiënten in contact komen ontsmet: probeer er zelf ook op te letten zo weinig mogelijk zaken aan te raken (beperk dus ook toiletbezoek).
Wij doen ons uiterste best voor uw veiligheid en gezondheid. Wij verwachten van u hetzelfde in deze uitzonderlijke omstandigheden.
Dank voor uw medewerking.
Bericht 09/04/2020: stel gezondheidszorg niet uit en bel je huisarts!
In de huisartspraktijken en ziekenhuizen stellen artsen vast dat er veel minder patiënten contact opnemen met andere klachten dan deze gerelateerd aan COVID-19. De huisartsen maken zich daar grote zorgen om.
Nochtans is de hele reorganisatie van de huisartspraktijken, sinds het begin van de coronacrisis in ons land, net bedoeld om ook ruimte te maken voor de chronische en dringende reguliere zorg. De huisarts doet namelijk altijd eerst een telefonische bevraging van elke patiënt. Wanneer het om een mogelijke COVID-19 patiënt gaat maakt de huisarts een inschatting of deze verder onderzocht moet worden. Als dat het geval is neemt hij zelf contact op met een op een aparte locatie gelegen triagepost waar de patiënt onder maximale beschermende maatregelen kan onderzocht worden. Dat betekent dus dat er geen enkele patiënt met voor COVID-19 verdachte klachten in de huisartspraktijk zelf wordt gezien en dat patiënten met andere klachten in veilige omstandigheden nagekeken kunnen worden.
Daarom bij deze een oproep om alle noodzakelijke en dringende zorg niet uit te stellen en telefonisch contact op te nemen met uw huisarts. Uitstel van telefonisch contact kan snel tot verergering van bepaalde klachten/ziekten leiden met een moeilijkere behandeling en langer herstel tot gevolg.
De gouden regel blijft dus: als je klachten hebt (welke klacht het ook mag zijn), bel je huisarts!
Bericht 05/04/2020: hoever staan wetenschappers in hun strijd tegen het nieuwe coronavirus en krijgen we in de toekomst nog met andere nieuwe virussen te maken?
Verschillende laboratoria zetten zich momenteel in snel tempo in om op korte termijn een geschikt middel te vinden. Over het algemeen zijn er drie grote categorieën van medisch onderzoek tegen COVID-19.
Ten eerste wordt de evolutie van het virus onderzocht zodat men kan kijken of er aangrijpingspunten zijn waarop men het virus kan aanvallen. Anderzijds wordt er gezocht en uitgetest of duizenden reeds bestaande actieve en in ontwikkeling zijnde geneesmiddelen een antiviraal effect hebben op het nieuwe coronavirus (bijvoorbeeld het anti-malariamiddel chloroquine of het antivirale middel Remdesivir). In België houden o.a. de virologen professor Marc van Ranst en professor Johan Neyts te Leuven zich hiermee bezig. Lees hier verder.
Ten tweede de zoektocht naar een vaccin tegen SARS-CoV-2 oftewel het nieuwe Coronavirus. Twee maanden geleden zetten Chinese onderzoekers de genetische code van het virus online. Het startschot voor tientallen onderzoeksgroepen wereldwijd om alles in het werk te stellen om een vaccin te ontwikkelen. Het team van professor Johan Neyts bijvoorbeeld gebruikt daarbij een technologie die gebaseerd is op het vaccin tegen gele koorts en waarin stukjes DNA vervangen worden door het DNA wat codeert voor de spike-proteïnes op het oppervlak van het coronavirus waarmee het de cellen binnendringt. Lees hier verder.
Ook het technologieplatform Moderna te Cambridge, Boston in de VS, spant zich volop in om een vaccin tegen COVID-19 te realiseren. Zij gebruiken hierbij de techniek van mRNA. MRNA is een molecuul dat de genetische code van DNA in de celkern vertaalt in de productie naar een bepaald eiwit. In dit geval wordt het stukje mRNA wat codeert voor de spike-proteïnes van het coronavirus gebruikt als vaccin. Dit lokt een immuunrespons tegen de spike-proteïnes uit waardoor bij later contact met het echte virus het immuunsysteem dit uitschakelt. Lees hier verder.
Lees hier meer over de mRNA-technologie.
Ten derde de methode van de monoklonale antilichamen. Dit zijn antilichamen die rechtstreeks binden op de spike-proteines van het coronavirus en zo het virus uitschakelen. Professor Xavier Saelens van de Universiteit Gent (lees hier verder) en dr. Jacob Glanville van het Centivax-platform in San Francisco (lees verder) doen hier onder andere onderzoek naar.
Tegenwoordig leven we in een dichter bevolkte en geglobaliseerde wereld, waarin we steeds verder in de nog resterende stukken natuur doordringen en meer en meer in contact komen met de daar levende fauna en de virussen die zij meedragen. Daarmee neemt het risico op ernstige problemen met nieuwe virussen zoals het nieuwe Coronavirus toe. Ook in de toekomst zullen er nieuwe virussen ontstaan. Hoe kunnen we hierop anticiperen?
Als reactie op de virusuitbraken sinds het begin van deze eeuw stelde de Wereldgezondheidsorganisatie in 2015 voor het eerst een lijst op met prioritaire ziektes (zoals ebola, zika, SARS en MERS, maar ook ‘ziekte X’, een internationale epidemie veroorzaakt door een tot dan onbekende ziekteverwekker), waarnaar dringend meer onderzoek nodig is. In 2017 werd vervolgens de Coalition for Epidemic Preparedness Innovation (CEPI) opgericht. Het doel: draaiboeken en technologieën ontwikkelen die toelaten snel te handelen wanneer een nieuwe ziekte de kop op steekt. Lees hier verder.
Bericht 02/04/2020: patiënt kan nu via teleconsultatie terecht bij de huisarts voor de nodige zorg.
De coronacrisis verstoort de normale gang van zaken in de zorg. Opdat patiënten zeker de nodige zorg kunnen blijven krijgen, maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block teleconsultaties (telefonische raadplegingen) mogelijk met verschillende soorten zorgverleners. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block: “De coronacrisis heeft een enorme impact op onze zorg, ook op de zogenaamde “niet-coronazorg”. Om die andere zorgnoden zo goed mogelijk te beantwoorden, maken we nu teleconsultaties mogelijk binnen verschillende zorgdomeinen. Op die manier kunnen patiënten hun zorgverleners blijven raadplegen, maar dan vanop afstand.”
Het Riziv werkte in overleg met het werkveld een regeling rond teleconsultaties uit voor psychiaters, tandartsen, logopedisten, kinesitherapeuten, vroedkundigen, ergotherapeuten, diëtisten en diabeteseducatoren. Eerder kwam er ook al een regeling voor huisartsen en specialisten en voor klinisch psychologen en klinisch orthopedagogen. De consultatie vanop afstand kan gebeuren per telefoon of met videobellen. In beide gevallen mag de zorgverlener geen meerkosten of supplementen aanrekenen aan de patiënt. In de meeste gevallen betaalt de patiënt ook geen remgeld en rekent de zorgverlener het bedrag rechtstreeks aan de gezondheidszorgverzekering aan, via het ziekenfonds. (Bron: www.info-coronavirus.be/)
Bericht 29/03/2020: huidige epidemiologische situatie in België en wereldwijd.
Hier vindt u de (inter)nationale epidemiologische situatie in verband met het nieuwe Coronavirus (bron: Sciensano).
Update epidemiologische situatie België en de wereld
Bericht 28/03/2020: burgemeester Kinrooi roept Nederland op om te helpen met grenscontroles.
Burgemeester van Kinrooi Jo Brouns roept de Nederlandse overheid op om te helpen met het uitvoeren van grenscontroles. Dit om de grens met Nederland 24 op 24 te kunnen bewaken. Tot nu toe staat de Belgische politie er alleen voor. En zij hebben te weinig manschappen om aan elke grensovergang permanentie te voorzien (bron: TVL).
Jammer genoeg zijn er nog altijd mensen die de huidige situatie niet serieus nemen en die anti-corona- of lockdownparty’s organiseren of die niet-elementaire verplaatsingen doen.
Bij deze dan ook een oproep aan iedereen om zijn verantwoordelijkheid te nemen en de overheidsmaatregelen op te volgen zodat we samen ervoor zorgen dat de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk wordt tegengegaan (zie ook bericht 24/03/2020).
Bericht 27/03/2020: Coronamaatregelen worden verlengd tot en met 19 april.
De Nationale Veiligheidsraad (de federale regering, de ministers-presidenten van de deelstaten en de gezondheidsexperts) heeft beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat is een verlenging met twee weken. Het gaat dan onder meer om het samenscholingsverbod en de winkels (behalve voedingszaken en apotheken) die moeten gesloten blijven. Daarna is er een mogelijkheid om de maatregelen opnieuw met twee weken te verlengen, tot en met 3 mei.
Premier Sophie Wimès (MR) verduidelijkte op de persconferentie: alleen noodzakelijke verplaatsingen zijn toegestaan (bijvoorbeeld naar het werk als telewerk niet mogelijk is, naar de voedingswinkel of de dokter). Wat betreft de activiteiten in de buitenlucht: de bedoeling is om in beweging te blijven, dus niet urenlang gaan zitten in de parken. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt gesanctioneerd. Het is dus niet de bedoeling om naar de Ardennen of de Kust te gaan (Bron: VRT Nieuws).
Bericht 27/03/2020: Limburg meest getroffen provincie van België.
Limburg blijft de zwaarst getroffen provincie in ons land. Het aantal besmettingen in onze provincie is opnieuw fors gestegen. Maar liefst 1.230 Limburgers testten intussen positief op het coronavirus. Minstens 41 Limburgse coronapatiënten zijn overleden.
Op dit moment zijn 120 op de 100.000 Limburgers besmet met COVID-19. Belangrijk om te weten is dat het werkelijk aantal besmettingen waarschijnlijk veel hoger ligt, omdat niet iedereen met symptomen ook getest wordt.
Alken is de zwaarst getroffen gemeente in heel België. Daar zijn minstens 35 mensen besmet op een inwonersaantal van 11.500 (bron: TVL). Op bovenstaande kaart is te zien in welke Limburgse gemeenten het coronavirus is vastgesteld en hoe vaak (bron: Sciensano).
Bericht 24/03/2020: Samen tegen corona! – Praktische zaken huisartsenpraktijk Vijverbroek.
Via onderstaande link kan u een bijlage openen betreffende een update van uw huisarts over het belang van de huidige aanpak van COVID-19 en een aantal praktische punten over de gang van zaken in de huisartsenpraktijk tijdens deze veelbewogen tijden.
Bijlage: Corona-update patiënten
Bericht 21/03/2020: afspraak raadpleging huisartsenpraktijk voorlopig enkel ná telefonische contactname.
Gezien de huidige coronacrisis en het besmettingsgevaar wat daarmee gepaard gaat is het voorlopig enkel mogelijk om een afspraak voor de raadpleging te maken ná telefonische contactname met de praktijk. Tijdelijk kan u dus geen afspraak via de online agenda maken. Op deze manier kan uw huisarts inschatten wie wel en wie beter niet naar de praktijk komt, dit om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken en om kwetsbare patiënten zoveel mogelijk te beschermen. Wij hopen op uw begrip en medewerking.
Bericht 20/03/2020: opening van triagepost huisartsen in de strijd tegen COVID-19.
Vanaf donderdag 19 maart zijn de huisartsen van Kinrooi, Maaseik, Bree en Oudsbergen in de strijd tegen COVID-19 gestart met een triagepost in het oude Medisch Centrum, Stift 2 te Bree. De bedoeling is dat patiënten waarbij twijfel is of ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis eerst in deze triagepost door een huisarts klinisch onderzocht worden.
Patienten kunnen hier terecht UITSLUITEND NÁ AFSPRAAK EN NÁ DOORVERWIJZING DOOR DE EIGEN HUISARTS. De triagepost is dagelijks (ook in het weekend) geopend van 10 tot 14 uur en van 16 tot 20 uur.
Patiënten met hoestklachten, koorts, kortademigheid, keelpijn, neusloop of spierpijn nemen dus eerst TELEFONISCH contact op met de eigen huisarts. Die beslist op basis van een telefonische bevraging of de patiënt in thuisisolatie kan uitzieken, of deze moet opgenomen worden in het ziekenhuis of dat deze eerst gezien moet worden op de triagepost. Twee huisartsen op de triagepost staan paraat om de patiënten te onderzoeken.
Door deze samenwerking kunnen de beschikbare beschermingsmaterialen zo optimaal mogelijk worden gebruikt en worden potentieel besmette patiënten beter gescheiden van de gezonde patiënten wat de veiligheid van iedereen ten goede komt.
Bericht 18/03/2020: Nationale Veiligheidsraad neemt aanvullende maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.
Tijdens de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, van dinsdag 17 maart is besloten tot aanvullende maatregelen. Enerzijds zijn deze maatregelen gebaseerd op de evolutie van de verspreiding van Covid-19 in België. Anderzijds vloeien ze voort uit nieuwe conclusies en aanbevelingen.
De onderstaande maatregelen treden in werking op woensdag 18 maart vanaf ’s middag en worden gehandhaafd tot en met 5 april. De situatie zal nog steeds dagelijks worden geëvalueerd en zal kunnen worden aangepast naargelang de evolutie ervan.
De autoriteiten en gezondheidswerkers rekenen op het plichtsbesef van elke Belg en vertrouwen erop dat deze beslissingen, die genomen werden om hem, maar ook zijn naasten en dierbaren te beschermen, ten volle worden gerespecteerd. Alleen de persoonlijke inzet van iedereen zal ervoor zorgen dat deze maatregelen een reële impact hebben op de situatie.
Lees hier de nieuwe maatregelen.
Zie volgende link voor de concrete betekenis van deze maatregelen en de veelgestelde vragen.
Bericht 15/03/2020: actuele situatie in België en wat te doen als u zelf ziek wordt?
Op vrijdag 14 maart testten 197 stalen positief voor Covid-19. Daarvan wonen er o.a. 137 patiënten in Vlaanderen, 28 in Wallonië en 27 in Brussel.
Sinds de start van de pandemie werden in België 886 gevallen van infecties met het coronavirus ontdekt en zijn er 4 sterfgevallen. Zie hier de meest recente epidemiologische situatie.
Zodra u zelf ziek bent (koorts, hoesten, ademhalingsproblemen, neusloop, keelpijn, spierpijn, hoofdpijn) is het van belang om telefonisch contact op te nemen met uw huisarts. Ga dus NIET rechtstreeks naar de huisartspraktijk. Zie ook deze affiche.
Uw huisarts zal de ernst van uw situatie telefonisch inschatten en bepalen of u in thuisisolatie moet gaan of dat het wenselijk is dat u in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
De meeste patiënten met milde klachten herstellen spontaan in de thuissituatie en worden niet meer getest maar moeten wel minstens 7 dagen in thuisisolatie gaan om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en de zwaksten in de maatschappij te beschermen. Uw huisarts maakt daarvoor een attest van arbeidsongeschiktheid.
Hieronder de belangrijkste adviezen ter voorkoming van infectie met het virus en de algemene hygiënische adviezen voor patiënten in thuisisolatie en hun directe omgeving.
Bericht 14/03/2020: veelgestelde vragen bij de nieuwe maatregelen ter voorkoming van de verspreiding van het nieuwe Coronavirus.
Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er een aantal extra maatregelen van kracht in ons land. Met deze maatregelen willen we de verspreiding van het coronavirus afremmen en de kwetsbaren in onze samenleving beschermen.
Via deze link vind je een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden bij deze maatregelen in de verschillende deelgebieden in onze maatschappij.
Bericht 13/03/2020: bijkomende maatregelen ter voorkoming verspreiding coronavirus.
Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen.
Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Deze fase garandeert een betere coördinatie en informatie over de maatregelen die door de verschillende entiteiten worden genomen. De aangekondigde maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied.
Deze maatregelen zijn geldig vanaf vrijdag 13 maart middernacht tot en met 3 april. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.
Bericht 12/03/2020: wie testen we nog op COVID-19?
Sinds 12 maart zijn nieuwe richtlijnen in werking getreden over het testen van mensen op COVID-19 (zie FOD Volksgezondheid).
Kort samengevat:
- Alleen wie met ernstige luchtwegklachten opgenomen moet worden in een ziekenhuis, zal nog getest worden op COVID-19.
- Mensen met luchtweginfecties voor wie een ziekenhuisopname niet nodig is, worden niet meer getest, niet door de huisarts en niet door de ziekenhuizen. Bij hen gaan we ervan uit dat ze COVID-19 hebben. De huisarts geeft hen de instructie om thuisisolatie toe te passen.
- Uitzondering: zorgpersoneel (bv. artsen en verpleegkundigen) dat nodig is voor de zorg zal bij luchtwegklachten wel prioritair getest worden, zodat ze bij negatieve test snel terug in de zorg kunnen worden ingeschakeld.
Werkwijze:
- Iedereen met luchtweginfecties moet thuis blijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.
- De huisarts bepaalt via telefonisch consult of de persoon thuis kan uitzieken of naar het ziekenhuis moet.
- Waar mogelijk organiseren de huisartsen “triageposten” waar patiënten eerst een klinisch onderzoek kunnen krijgen voor ze naar de spoed worden verwezen.
- Wie thuis kan blijven, moet minstens 7 dagen thuisisolatie respecteren en zeker thuis blijven zolang de persoon symptomen heeft. In de thuisisolatie probeert de persoon zich ook zo veel mogelijk af te zonderen van zijn gezinsleden. De persoon wordt niet getest, tenzij het een zorgverlener is die nodig is voor de zorg van patiënten of kwetsbare personen.
- Wie naar het ziekenhuis moet, wordt daar klinisch onderzocht. Indien ziekenhuisopname nodig is, wordt de persoon getest op COVID-19 om er de behandeling te kunnen op afstemmen.
Contacten van waarschijnlijke patiënten:
- Wie niet ziek is, gaat naar het werk of naar school (met in acht name van hygiënemaatregelen en sociale afstand bewaren waar mogelijk). Er is geen thuisisolatie voor wie geen ziekteklachten heeft.
- Wie luchtwegklachten heeft, blijft thuis en contacteert de huisarts.
- Kwetsbare groepen vermijden plaatsen waar vele mensen bijeenkomen. Mensen met chronische aandoeningen of verminderde weerstand vragen het advies van hun behandelende arts of ze het werk/school kunnen hervatten.
- Contacten van (waarschijnlijke) patiënten worden niet meer opgespoord en gecontacteerd door de artsen infectieziektebestrijding.
Waarom de testen zo prioriteren en beperken?
Er zijn verschillende redenen voor deze aanpassing:
- Naarmate de uitbraak van COVID-19 zich verder zet, wordt het steeds moeilijker om te bepalen wie getest moet worden. Initieel konden we dat nog duidelijk afbakenen tot mensen met een bepaalde reisgeschiedenis of contact met een besmette persoon + symptomen, maar naarmate er meer regio’s in de wereld met besmettingen zijn en er ook meer lokale besmettingen zijn in eigen land, wordt dat criterium onhoudbaar.
- We moeten ook de testcapaciteit bewaken. Met de signalen dat de reagentia voor de testen op geraken in de labo’s, wordt het steeds belangrijker de testen te prioriteren en niet meer breed te testen.
- Naarmate de griep in ons land afneemt, wordt de kans dat iemand met luchtweginfecties een COVID-19-patiënt heeft, steeds waarschijnlijker.
- We kunnen de evolutie van de uitbraak op andere manieren volgen: Sciensano gebruikt de surveillancemethode die ze gebruiken om de griepepidemie te volgen, nu ook om de COVID-19-uitbraak te volgen. Sciensano krijgt nu ook dagelijks gegevens van de ziekenhuizen over hospitalisaties.
Bericht 11/03/2020: doe hier de coronavirustest en schat uw kans op besmetting in.
De vakgroep huisartsgeneeskunde van de VUB heeft een vragenlijst online gezet (www.coronavirustest.be) om bij jezelf snel het risico op een besmetting met het nieuwe corona in te schatten.
Bericht 11/03/2020: (nieuwe) aanbevelingen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) af te remmen.
A. Deze aanbevelingen blijven van toepassing.
Samen tegen het coronavirus
Om de verspreiding van het virus af te remmen, vraagt de FOD Volksgezondheid aan iedereen om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kan je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken. Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen. Iedereen heeft dus een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk verspreidt.
Wat kan je doen ?
Je kan volgende maatregelen toepassen, om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:
- Blijf thuis als je ziek bent.
- Was regelmatig je handen met water en zeep.
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
- Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.
Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:
- Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
- Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jonger dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)
- Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
- Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.
B. Deze aanbevelingen zijn van toepassing vanaf 10 maart tot 31 maart.
Aanbevelingen voor scholen
Kinderen kunnen naar school blijven gaan (als ze niet ziek zijn). Met deze tips kunnen scholen de verspreiding van het virus beperken:
- Stel schoolfeesten, opendeurdagen of oudercontacten voorlopig uit.
- Uitstappen naar plaatsen waar veel kwetsbare personen zijn, zijn sterk afgeraden.
- Schooluitstappen van één dag kunnen doorgaan, zeker in openlucht. Meerdaagse schoolreizen naar het buitenland zijn af te raden.
Aanbevelingen voor bedrijven
Bedrijven worden aangeraden om zoveel mogelijk het aantal mensen in één ruimte te beperken:
- Geef aan werknemers de mogelijkheid om te telewerken.
- Stel vergaderingen uit of organiseer ze vanop afstand, bv. via videoconferentie.
- Stel personeels- of bedrijfsfeesten voorlopig uit.
- Hou afstand op de werkvloer.
- Indien mogelijk, sta flexibel verlof toe en breidt eventueel de flexuren uit. Zo zijn er minder personen tegelijkertijd aanwezig op de werkvloer (en op het openbaar vervoer).
- Opleidingen in grote groepen zijn af te raden.
Aanbevelingen voor evenementen
De regering adviseert om evenementen die binnen plaatsvinden en waar meer dan 1000 personen aanwezig zijn niet te laten plaatsvinden. Behoor je tot een risicogroep (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongeren dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, …)? Vermijd grote evenementen. Je loopt er meer risico om besmet te geraken.
Bericht 08/03/2020: Bekijk hier het laatste nieuws i.v.m. het nieuwe coronavirus (Covid-19).
Heeft u zelf griepachtige klachten zoals koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn, hoofdpijn of spierklachten EN bent u in de 14 dagen voordat u ziek werd
- ofwel in een land of regio geweest waar het nieuwe coronavirus wijdverspreid is:
- China
- Zuid-Korea
- Iran
- Noord-Italië (regio’s van Lombardije, Veneto, Emilia-Romagna, Piemonte, Ligurië, Trentino Zuid-Tirol, Friuli-Venezia Giulia, Valle d’Aosta) en de regio van Marche
- ofwel nauw contact gehad met een door een laboratoriumtest bewezen coronapatiënt
kom dan niet rechtstreeks naar de praktijk maar neem eerst telefonisch contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan dan eerst telefonisch uw risico op besmetting inschatten en met u afspreken wat er verder moet gebeuren. Zie ook de definitie van een verdacht geval voor besmetting met het nieuwe coronavirus (Covid-19) via deze link.
Bericht 28/02/2020: Update nieuwe coronavirus (Covid-19).
Op 25/02/2020 is in de Duitse plaats Gangelt, vlakbij de Nederlandse plaats Sittard en op 25 km van Maaseik, een geval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Ondertussen blijken er 5 mensen besmet te zijn in de Duitse gemeente. Op 27/02/2020 en 28/02/2020 werden in de Nederlandse plaatsen Tilburg en Amsterdam de eerste en tweede besmette patiënt in Nederland geconstateerd. Beide personen waren in de regio Lombardije in Italië geweest waar reeds besmettingshaarden aanwezig waren. Het nieuwe coronavirus blijft ondertussen in de rest van Europa verder uitbreiden. Zowel in Italië, Duitsland als Frankrijk nemen het aantal nieuwe gevallen toe. Bekijk de wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus op deze kaart.
Bij de meeste patiënten verloopt de ziekte als een grieppaal syndroom en herstellen ze spontaan. Bij personen met verminderde weerstand zoals hart- en longpatiënten, patiënten met immuunstoornissen en ouderen kan een ernstiger ziektebeeld optreden met ademhalingsproblemen. Heeft u griepachtige klachten zoals koorts, hoesten, kortademigheid, keelpijn, hoofdpijn of spierklachten en bent u in de 14 dagen voordat u ziek werd ofwel in een land of regio geweest waar het nieuwe coronavirus heerst ofwel nauw contact gehad met een door een laboratoriumtest bewezen coronapatiënt kom dan niet rechtstreeks naar de praktijk maar neem eerst telefonisch contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan dan eerst telefonisch uw risico op besmetting inschatten en met u afspreken wat er verder moet gebeuren.
Met enkele eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van het griepvirus en het nieuwe coronavirus tegengaan. Zie daarvoor deze link. Het dragen van een chirurgisch masker heeft vooral zin voor mensen die al besmet zijn met het coronavirus. Zo’n masker beschermt hun omgeving tegen de ziektekiemen die ze bij zich dragen en belet besmetting door de druppels die verspreid worden bij het hoesten, niezen en praten. Ook zorgpersoneel dat werkt in een omgeving waar patiënten met het coronavirus worden behandeld, hebben baat bij een masker. Voor de gezonde man in de straat heeft het dragen van zo’n masker dus weinig nut.
Voor verdere informatie zie volgende links:
België: https://www.info-coronavirus.be/nl/
Nederland: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden
WHO: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019